Kaliningrad

Söndag 3 Juni , 7 dagar

Söndagen den 3:e Juni lämnar vi Österlen framåt eftermiddagen för att åka till Karlskrona och nattfärjan som tar oss till Gdynia. På morgonen tar vi oss den korta biten till Gdansk där vi börjar med en rundtur, både till fots och med bussen. Efter den goda lunchen drar vi oss mot gränsen som vi passerar på sena eftermiddagen. Vi stannar för kvällsmiddag i den forna tyska byn Branderburg, idag Yshakovo, innan vi når Kaliningrad och vårt hotell, Hotell Moskva. Incheckning och en natts vila innan Tisdagens äventyr börjar. På förmiddagen bekantar vi oss i staden med en stadsrundtur och något besök på museum. Vi äter lunch här innan vi åker till den gamla kurorten Palmniken eller som den heter idag, Jantarny. Vi ska ut på smala vägar och om det är badväder är det mycket trafik, men vad gör det, vi kan väl också passa på att bada!? Vi får under eftermiddagen en guidad tur i en bärnstensgruva och, som inte många andra researrangörer kan erbjuda; vi fikar hemma hos vår guide Marina! Vi äter kvällsmiddag vid havet innan vi återvänder till Kaliningrad.

Plötsligt är det Onsdag och idag får vi en guidad tur på fästingen FortN5 innan vi äter en gemensam lunch i Kaliningrad och på eftermiddagen ges det tid att fritt ströva omkring i Kaliningrad, kanske kan marknaden locka? På kvällen samlas vi för en gemensam middag. Torsdag och vi åker till den tredje största staden i länet, Chernjahovsk. Här finns bl.a. ruinerna efter det slott där den svenske kungen Gustav Adolfs hustru Maria Eleonore bodde i under 1643-1648! Vi äter lunch och ser oss omkring innan vi fortsätter till gränsövergången till Polen. Vi åker till Hotell Europa i den polska staden Gizycko, som ligger mycket vackert vid Kasinosjön. Middag på hotellet.

Fredagen den 8 Juni checkar vi ut från hotellet och gör en utflykt till Varglyan, Hitlers huvudkvarter. Vi äter lunch i en av bunkrarna innan vi åker mot färjan i Gdynia som tryggt tar oss åter till Karlskrona. På Lördagens morgon är vi iland och åker sista biten hem till Österlen.

Inte långt från Sverige, i det forna Ostpreussen, trängs de historiska platserna med varandra. Besök den storslagna forna tyska ordensborgen Königsberg som idag heter Kaliningrad och numera tillhör Ryssland. Kaliningrads län sträcker sig ca 200km från väst till öst och ca 100km från söder till norr. Norra delar av länet domineras av sumpmarker då länet ligger 1,5m under havsytan men i söder finns det bokskogar och stora åkrar. Ca 1 miljon människor bor i Kaliningrads län varav hälften bor i staden Kaliningrad.”

Om ni inte är historiskt intresserade så är ni garanterat det när vi kommer hem! Marinas stora kunskap kommer att förtrolla er i dessa historiska område. En innehållsrik och stundtals intensiv resa som just kan kallas en alldeles speciell resa. Vi kommer att vara max 35 personer på denna resa, just för att den ska vara unik.

Pris: 9650 kr/pers
I priset ingår:

bussresa, guide, färja Karlskrona – Gdynia t/r inkl frukost och logi i comfortclass 2-bäddshytt, 4 övernattningar i dubbelrum med frukost, lunch alla dagar (dag 2-6) 1 rätt exkl dryck, middagar på båt, hotell eller restaurang exkl dryck, inträde enl program bl.a. varglyan, bärnstensmuseum och museum i Kaliningrad samt visum-ansökningar! Enkelrumstillägg 1500kr.

Hos oss ingår det ju mer!