Berlin, Krakow, Auschwitz & Stettin

Söndag 23 September , 6 dagar

Dag 1, 23/ 9 SKÅNE – BERLIN
Färd från Österlen på morgonen. Färden inleds med att vi via Öresundsbron sätter kurs mot kontinenten och efter ett par timmars färd genom Danmark når vi färjeläget i Gedser. Här kör vi ombord på färjan som tar oss till Rostock i Tyskland. Under sena eftermiddagen når vi den tyska huvudstaden och tar in på vårat hotell i Berlins storstadsområde.
Middag på hotellet eller närliggande restaurang.

Dag 2, 24/ 9 BERLIN – KRAKÓW
Efter en rejäl frukost och en kort tur i Berlin beger vi oss av österut. Vi korsar gränsen till Polen och passerar staden Katowice innan vi framåt kvällen når trivsamma och välbevarade Kraków. Här väntar oss två heldagar fyllda av upplevelser i Polens forna huvudstad. Check in på hotellet Best Western och middag. Best Western Premier Kraków Hotel
ul. Opolska 14a, 31-323 Kraków, Poland www.bestwesternkrakow.pl/en

Dag 3, 25/ 9 KRAKÓW
Kraków har rykte om sig att vara en öppen och elegant stad, ungefär som stadens invånare. Staden grundades redan på 1000-talet och var under lång tid Polens huvudstad. Kraków är också känd som landets vackraste stad med Mariakyrkan som förgyller stadsbilden.
Tyghallen Sukiennice är Gamla stans själ och hjärta. Det byggdes på medeltiden och renoverades under renässansen. I pyttesmå konstfärdigt utförda trästånd säljs nu bärnstenssmycken, kristallglas, träsniderier, dockor och allehanda konsthantverk. När vädret tillåter flyttar kaféerna ut på torget och stämningen blir närmast sydeuropeisk. Det kungliga palatset är storslaget sedan det på 1500-talet renoverades av florentinska arkitekter och är nu fyllt till bristningsgränsen av allsköns beställningsjobb och krigsbyten.

Vår första dag i Kraków ger vi oss ut för att bese den gamla kungastaden, vackert belägen vid floden Wisla. Kraków klarade sig mirakulöst nog oskadd undan andra världskrigets förstörelse. Stadsplanen är från 1200-talet och många anser att Kraków är en av Europas och världens allra vackraste städer. Gamla stadens stora torg är en naturlig samlingsplats för både Krakówbor och besökare. Här finner vi den medeltida Tyghallen som i dag rymmer småbutiker och marknadsstånd. Vår reseledare vet historien bakom det vackra vi ser.

Lunch på egen hand och lite tid till shopping.

Strax utanför Kraków ligger saltgruvan Wieliczka. Här öppnar sig ett underjordiskt rike av salt. I den mer än sjuhundra år gamla gruvan har flera underjordiska kapell med skulpturer huggits ut i själva saltlagret. Kring denna unika sevärdhet har många myter och legender skapats, om vilka vi får veta mer under vår rundvandring.
Återresa till Kraków och middag på en judisk restaurant med tillhörande underhållning!

Dag 4, 26/ 9 AUSCHWITZ
Idag beger vi oss ut på en heldagstur till byn Oswiecim, på tyska Auschwitz. Denna blev under andra världskriget scenen för grymheter utan like i historien.
För många blir utflykten till det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz väster om Kraków en omskakande upplevelse. Besöket blir en gripande historielektion och ett minne som aldrig bleknar.

Återresa till Kraków med kvällsmiddag och en god natts sömn.

Dag 5, 27/ 9 KRAKÓW – STETTIN/ SZCZECIN
Vi tar farväl av Kraków efter frukost och tar sikte mot Stettin
Efter många och intressanta upplevelser har det nu blivit dags för vårt polska äventyr att resa vidare. Vid lunchtid gör vi uppehåll någonstans mitt i Polen.
Vid kvällen når vi vårat mål och checkar in på välrenommerade Hotel Novotel och sedan avslutar vi kvällen med en kortare stadspromenad i Szczecin, en hamnstad vid floden Oder. Staden uppstod som en tysk handelsplats under medeltiden och
kom efter 30-åriga kriget att tillhöra Sverige under några decennier. Szceczins slott, även kallat Pommerska Hertigars slott, påminner om forna tiders storhet.
Övernattning och middag på hotellet Rycerski. http://hotelewam.co.uk/633-hotel-rycerski-szczecin.html

Dag 6, 28/ 9 SZCZECIN – ÖSTERLEN
Efter en välsmakande frukost lämnar vi Szczecin bakom oss och sätter kurs mot Östersjökusten. Vi stannar till för lunch på ett trevligt tyskt värdshus. Från Rostock tar vi sedan färjan till danska Gedser och fortsätter genom det låglänta danska landskapet. Med
hjälp av Öresundsbron återvänder vi till Simrishamn, dit vi beräknas ankomma vid 21-tiden. På återseende eller som det heter i Polen – Do widzenia!

Pris: 6950 kr/pers
I priset ingår:

5 nätter med del i dubbelrum inkl frukost och kvällsmiddagar. Bussresa inkl bussfrukost dag 1, bro-, färjekostnader samt vägskatter, guidad stadspromenad i Krakow, inträde och guidning i Auschwitz-Birkenau, judisk afton samt inträde och guidning på saltgruvan Wieliczka.