Skagen

Måndag 25 Maj, 5 dagar

När du står på Skagens Gren på Jylland, den nordligaste spetsen på det europeiska fastlandet, kommer du att uppleva hur de två haven, Skagerack och Kattegatt möts och upptäcka att just här är himlavalvet högre och bredare än på något annat ställe. Ljuset! Det är just ljusets spegling i havet som ger denna rumsförnimmelse. Och det var detta speciella ljus som drog bildkonstnärerna till Skagen mot slutet av 1800-talet.

Tillsammans med Reumatikerföreningen i Simrishamn anordnar vi denna resa till Skagen. Följ med oss!

Dag 1, Måndag 28/5
Vår resa påbörjas på Kristianstadvägen/Korsavadsvägen 06.00, Godsmagasinet kl 06.05, Kiosken i Gärsnäs kl 06.20 samt Lidl i Tomelilla kl 06.40. Färden går via Öresundsbron och i Danmark stannar vi för kaffepaus. Vi fortsätter över Stora Bält innan vi stannar i Odense där det finns möjlighet att besöka HC Andersens Museum samt att äta lunch på egen hand och kanske en liten bit marsipan som kronan på verket. Vi fortsätter över Lilla Bält, stannar till för kaffepaus och når vårt hotell, Hotel Aalbæk gl. Kro, ca kl 18. Hotellet ligger nära Skagen och här vi bor under hela vistelsen och varifrån vi gör våra utflykter. Kvällsmiddag på hotellet.

Dag 2, Tisdag 29/5
Efter frukost inleds dagen med en gemensam tur med Sandormen ut på Grenen, Danmarks nordligaste spets, där Kattegatt och Skagerack möts. Här förstår man bättre varför så många konstnärer sökte sig till Skagen och gör så än idag. Vi besöker Grenenmuseet om ni önskar
( tillägg) och ägnar en stund åt det ljusa, vackra och behagliga museet, som är forum för tidig Skagenkonst. Vi fortsätter till Skagen för att besöka några av alla museer. På Jylland har konstintresset varit stort alltsedan Skagenmålarnas tid. Hit kom många konstnärer som bl.a. P S Kröyer, Christian Krogh, Anna Palm och Johan Krouthén för att hämta inspiration. På Skagen Museum berättar vår museiguide allt om Skagenmålarna och deras liv. Museets samlingar består av drygt 1000 målningar, teckningar, grafiska arbeten, skulpturer och även keramik. I trädgården ligger “Havehuset“, där konstnärerna hyrde rum och där Anna och Michael Ancher hade sitt första hem. Vi gör även ett besök i paret Anchers hus och i granngården, Saxilds gård, där vi kan njuta av flera av Anna Anchers verk.
I Skagen finns allt på gångavstånd och lunchen kan man äta på välkända Bröndums Gästgiveri om man vill. Återresa till hotellet och lite ledig tid innan middagen serveras.

Dag 3, Onsdag 30/5
Idag äter vi frukost och avreser under förmiddagen till Skagen igen.
Vi besöker den ”Tillsandade kirke”, ett talande och skrämmande minne av vad Skagens värsta fiende, sanden, kan åstadkomma.
Strax söder om Skagen stannar vi vid Råbjerg Mile, som varit inspelningsplats för flera ökenfilmer. Råbjerg Mile är en jättelik sanddyn som förflyttar sig hela tiden och efterlämnar öde och ofruktbart land. Vi njuter mera av de gudomliga omgivningarna innan det är tid att åka till Fredrikshavn för en shoppingtur. Under eftermiddagen är ni åter på hotellet för fritid och gemensam middag.

Dag 4, Torsdag 31/5
Efter frukost beger vi oss till Hirtshals och Nordeuropas största akvarium, Nordsjöns Oceanarium! På eftermiddagen kan vi t.ex. besöka Bangsbo Fort och museum eller Palmstranden norr om Fredrikshavn. Under eftermiddagen är ni åter på hotellet för fritid och gemensam middag.

Dag 5, Fredag 1/6
Efter frukost beger vi oss söderut och Jespershus. Vi följer ”Snapseruten” som slingrar sig genom ett omväxlande landskap där det växer massor av olika örter buskar och bär som passar bra till kryddning av snaps. Det är örtens blomning och bärens mognad som är avgörande när de är som mest aromatiska. Vi tar oss via färjan i Hvalpsund sikte på staden Nyköping som är beläget på ön Mors, den största ön i Limfjorden. Strax söder om Nyköping ligger Jespershus där bjuds vi på ett blomsterfyrverkeri utöver det vanliga. Du hittar tusentals olika blommor i den fantastiska miljön. Förutom blommor finns här också terrarium och ett tropiskt fågelzoo. 1966 öppnade makarna Overgaard grindarna till sin egen trädgård. Här finns många restauranger att äta lunch på och ca kl 14 fortsätter färden över fastlandet till Fyn och Sjaelland. Vi stannar och pausar längs vägen och korsar Öresundsbron än en gång. Ankomst Österlen vid 21 tiden på kvällen.

Hotell:
Aalbæk gl. Kro, Skagensvej 42, 9982 Ålbæk, Danmark
Charmigt hotell med danskt gemyt och 59 rum. Många ligger på bottenvåningen med egna stolar utanför dörren. Internet och wc, skrivbord på rummet. Hotellet ligger i byn, där det finns en spar, krog, pub och lite butiker. Ca 1 km promenad ner till stranden. 20 min med buss till Skagen
https://www.aalbak-gl-kro.dk/

 

Pris: 6095 kr/pers
I priset ingår:

• 4 övernattningar med frukost och 2-rätters middag
• Broöverfarter Stora Bältbron och Öresundsbron
• Entré samt visning av Skagen Museum
• Entré Anchers hus
• Entré Jespershus och färja t/r
• Entré Drachmanns hus, åktur Sandormen
• Entré Akvariet i Hirtshals
Bussresa med modern helturistbuss inkl vägskatter